HISTORIE

Al in 1895, zo wordt beschreven in het 100 jaar gedenkboek, wenst Frits (F.H.) baron Huyssen van Kattedijke stukjes grond van de heide achter de Boersallee te pachten van de Velpse Geërfden om te gebruiken voor de aanleg van een 9-holes golfbaan naast en op het grondgebied van Kasteel Rosendael. Dat het terrein grensde aan landgoed Beekhuizen blijkt uit de tekst: ‘Ball played (hole 3) in wood of Beekhuizen, on the bank or in the ditch is out of bounds’. In 1908 verhuist de Rosendaelsche Golfclub naar landgoed Delhuijzen aan de Apeldoornseweg te Arnhem.

Een auteur van het blad “Golf” beschrijft in 1939 de baan als volgt: “Op het prachtig geonduleerde terrein met hoog-opgaand hout en zachte groene fairways, heeft de deskundige hand van den heer Del Court geleidelijk een golfcourse doen ontstaan, welke hoe dikwijls men er ook rondgaat, nimmer verveelt en door de grote afwisseling der natuurlijke eigenschappen in elk jaargetijde een bijzondere charme heeft en de ronde voor de golfer tot een groot genot maakt”. Aanvankelijk werd de fairway kort gehouden door een kudde schapen die onderdak vond in de schaapskooi. Nadat de kudde was afgeschaft, gebruikte men de schaapskooi als bergruimte. Het maaien gebeurde met een maaimachine met paardentractie. De rough langs de baan was zwaar en werd als volgt beschreven: ”Tussen de herentee van de eerste hole en de fairway was een groot heideveld met heide zo dik als een pink en tot kniehoogte. De bal was met behulp van de caddie wel te vinden, maar was drie van de vier keer onspeelbaar en dus… terug naar de tee”.

In 1975 wordt een begin gemaakt met het uitbreiden van de baan tot achttien holes. De Britse architect Frank Pennink ontwierp een prachtige course en op 21 mei 1977 werd de nieuwe 18 holes baan geopend. In 1982 werd de speelvolgorde gewijzigd: de eerste negen en de tweede negen werden omgeruild, aanvankelijk op verzoek van de organisatoren van de St. Andrews Trophy op de Rosendaelsche: het was “onwenselijk” om op een par 3 te eindigen.

Pas in 2014 kreeg de baan zijn huidige vorm; ontworpen door de Duitse baanarchitect Christoph Staedler: twee nieuwe holes, een aantal “afgevlakte” fairways, bunker- en green aanpassingen en een ruim opgezet oefengebied. Bij deze renovatie, uitgevoerd in één golfseizoen speelden veel zaken mee: beschermde dassen en dassenburchten, de uitruil van bomen-kap met herplanten van heide, én archeologisch onderzoek.