Geschiedenis

Header afbeelding

De Rosendaelsche Golfclub is opgericht op 17 februari 1895. Met de Koninklijke Haagsche Golf & Country Club en de Utrechtse Golfclub “de Pan” behoort de club tot de oudste van Nederland.

Het begin

Voordat de Rosendaelsche Golfclub zich op de huidige locatie vestigde, speelde de club op een stuk grond dat gelegen moet hebben op het grensgebied van de heerlijkheid Rosendael en de gronden van de Velpsche Geërfden in de buurt van de Emmapiramide. De exacte lokatie is moeilijk te bepalen. Eén van de oprichters van de baan schreef met trots in het Boek der sporten: “Door de ongelijkheid van de heide en de aanwezigheid van veel grint, vereischte de baan veel werk; men ging dadelijk over tot gras zaaien wat vrij goed slaagde in spijt van de droogte van de grond. Toen men in het laatste jaar geslaagd was in het verkrijgen van een zwaren rol door paarden getrokken, verbeterde ook de ligging op de greens, die voordien nog maar al te oneffen waren”.

Naar de huidige plek

In 1908 verhuist de Rosendaelsche Golfclub naar landgoed Delhuyzen aan de Apeldoornseweg te Arnhem. Ondanks de verplaatsing naar Arnhem blijft de naam van de oorspronkelijke Rosendaelsche Golfclub gehandhaafd. Het terrein is eigendom van Mr. A.A. del Court van Krimpen.

Een auteur van het blad “Golf” beschrijft in 1939 de baan als volgt: “Op het prachtig geonduleerde terrein met hoog-opgaand hout en zachte groene fairways, heeft de deskundige hand van den heer Del Court geleidelijk een golfcourse doen ontstaan, welke hoe dikwijls men er ook rondgaat, nimmer verveelt en door de grote afwisseling der natuurlijke eigenschappen in elk jaargetijde een bijzondere charme heeft en de ronde voor de golfer tot een groot genot maakt”. Aanvankelijk werd de fairway kort gehouden door een kudde schapen die onderdak vond in de schaapskooi. Nadat de kudde was afgeschaft, gebruikte men de schaapskooi als bergruimte. Het maaien gebeurde met een maaimachine met paardentractie. De rough langs de baan was zwaar en werd als volgt beschreven: ” Tussen de herentee van de eerste hole en de fairway was een groot heideveld met heide zo dik als een pink en tot kniehoogte. De bal was met behulp van de caddie wel te vinden, maar was drie van de vier keer onspeelbaar en dus… terug naar de tee”.

Van 9 naar 18 holes

In 1975 wordt een begin gemaakt tot het uitbreiden van de baan tot achttien holes. De Britse architect Frank Pennink ontwierp een prachtige course en op 21 mei 1977 werd de nieuwe 18 holes baan geopend. In 1978 werd besloten tot het bouwen van een nieuwe clubhuis. Op vrijdag 24 augustus 1979 was het moment aangebroken voor de officiële eerste-steenlegging. Op de steen staat de spreuk “Qui va droit ne manque” afkomstig van Johan van Arnhem, Heer van Rosendael, die dit devies voerde. Op 17 mei 1980 werd het nieuwe clubhuis feestelijk geopend.

Internationale en nationale wedstrijden

Sinds 1980 zijn diverse grote internationale wedstrijden georganiseerd. In 1982 werd de St. Andrews Trophee georganiseerd voor de acht beste amateurs van het continent en de acht beste amateurs van Groot Brittannië & Ierland. In 1983 werd het E.L.T.K voor meisjes gespeeld. Winnaar werd het team van Engeland met onder andere Laura Davies. In 1984 organiseerde de Rosendaelsche Golfclub het 65ste Internationale Open Golfkampioenschap van Nederland (Dutch Open voor professionals). Deelnemers aan het Dutch Open waren onder andere Bernhard Langer & Lee Trevino. Bernhard Langer won het Nederlandse Open en vestigde tijdens het toernooi een nieuw baanrecord dat sindsdien nog niet verbeterd is. In 1988 werd het Volmac Ladies Open gespeeld. De Française Marie-Laure de Lorenzi won het toernooi. Daarna volgden vele Nationale Opens. In 2008 werd van 28 mei t/m 1 juni het Nationaal Open Heren gespeeld. Dit jaar vond het Nationaal Open voor Dames en Heren plaats van 14 t/m 17 augustus 2013. De winnares was Dewi Weber (17 jaar) en de winnaar was Inder van Weerelt, 33 jaar en heeft op de Europese Tour gespeeld.

De aanleg van de nieuwe holes en de driving range

In bijgaand fotoboekje een impressie van de aanleg van de nieuwe holes.
Klik op deze link om het fotoboekje te openen.

Inloggen