CLUBHISTORIE

Het 125 jaar gedenkboek van de Rosendaelsche Golfclub (van Heide naar Holes) vermeldt:

‘Op zondag 17 februari 1895 om drie uur ’s middags kwamen de Heeren F.H. baron Huyssen van Kattendijke, Mr.A.A. del Court van Krimpen, Jan baron van Tuyll van Serooskerke, R.J. Rutgers van Rozenburg, M. van Pallandt, H. d’Abo, S. van Limburg Stirum, J. Creutz, A. baron van Nagel en F.J.W. baron van Pallandt’ bijeen in hotel de PaysBas te Arnhem. De heer Huyssen van Kattendijke had het initiatief genomen om de golfclub op te richten’.

Voordat de Rosendaelsche Golfclub zich op de huidige locatie vestigde, speelde de club op een stuk grond dat gelegen moet hebben op het grensgebied van de heerlijkheid Rosendael en de gronden van de Velpsche Geërfden in de buurt van de Emmapiramide. In 1908 verhuist de Rosendaelsche Golfclub naar landgoed Delhuijzen aan de Apeldoornseweg te Arnhem.

Als clubhuis fungeerde het jachthuis van Aalbrecht del Court van Krimpen; in 1939 werd het verbouwd en uitgebreid.

De zoon van Aalbrecht del Court van Krimpen, Gerard Martinus (Gerry) was een heel goede golfspeler en won vele toernooien zowel nationaal als internationaal. In 1915 won Gerry del Court van Krimpen als amateur het Dutch Open! In de periode van WO II werd Gerry voorzitter van de Rosendaelsche Golfclub. Toen de bezetter hem opdroeg hout te leveren, was het zijn besluit om het bos rond de Rosendaelsche Golfclub zo te kappen dat er ruimte ontstond voor de tweede negen holes. De realisatie ervan gebeurde pas na zijn overlijden.

In 1978 wordt besloten tot het bouwen van een nieuw clubhuis. Op vrijdag 24 augustus 1979 wordt de officiële eerste steen gelegd met daarop de spreuk “Qui va droit ne manque” afkomstig van Johan van Arnhem, Heer van Rosendael, die dit devies voerde. Op 17 mei 1980 is de feestelijke opening van het nieuwe clubhuis. 

Sinds 1980 zijn diverse grote internationale wedstrijden op de Rosendaelsche georganiseerd. In 1982 werd de St. Andrews Trophee gespeeld voor de acht beste amateurs van het continent en de acht beste amateurs van Groot Brittannië & Ierland. In 1983 vond het Europees Landenteam Kampioenschap (ELTK) voor meisjes plaats. Winnaar werd het team van Engeland met onder andere Laura Davies. In 1984 organiseerde de Rosendaelsche Golfclub het 65ste Internationale Open Golfkampioenschap van Nederland (Dutch Open voor professionals). Deelnemers aan dit Dutch Open waren onder andere Bernhard Langer & Lee Trevino. Bernhard Langer won het Nederlandse Open en vestigde tijdens het toernooi een baanrecord dat ruim 35 jaar stand heeft gehouden. In 1988 werd het Volmac Ladies Open gespeeld. De Française Marie-Laure de Lorenzi Taya won het toernooi. Daarna volgden vele Nationale Opens. In 2008 werd het Nationaal Open Heren gespeeld. In 2013 vond het Nationaal Open voor Dames en Heren plaats op de Rosendaelsche golfclub. De winnares was de 17-jarige Dewi Weber en de winnaar was Inder van Weerelt (toen 33 jaar); Inder heeft op de Europese Tour gespeeld, is onder andere swingcoach van Wil Besseling en is regelmatig te horen als commentator op Ziggo Sport Golf.

In 2021 was de Rosendaelsche Golfclub gastvrouw voor het Big Green Egg Open; het eerste Nederlandse event sinds 2015 van de Ladies European Tour. Mede dankzij de talloze lovende woorden over de baan door de organisatie en de speelsters is ook in 2022 de Rosendaelsche Golfclub weer het Nederlandse toneel voor dit golfspektakel.