DE ULTIEME GOLFBELEVING

De Rosendaelsche Golfclub ligt in een bosrijke omgeving bij Arnhem. De baan wordt gekenmerkt door holes met blinde afslagen en veel hoogteverschillen. Bij menig golfer staat de Rosendaelsche op de bucketlist van ‘te spelen Nederlandse banen’. En niet om de minste redenen. U kunt er zomaar herten spotten tijdens uw ronde, de baan is uitdagend en het bosrijke decor met prachtige doorkijkjes is in alle seizoenen spectaculair.

HOLE
1
HOLE
2
HOLE
3
HOLE
4
HOLE
5
HOLE
6
HOLE
7
HOLE
8
HOLE
9
HOLE
10
HOLE
11
HOLE
12
HOLE
13
HOLE
14
HOLE
15
HOLE
16
HOLE
17
HOLE
18

HOLE 1

De afslag van de eerste hole ligt naast het clubhuis met toeschouwers vanaf het terras. Tegen de rododendrons links van de afslag staat een betonnen bank uit het jaar 1925 geschonken door Aalbrecht A. del Court van Krimpen. Bij het afslaan zijn spelers zich meteen bewust van de hindernissen van de hole. Het zicht op de fairway wordt deels belemmerd door een met een hei begroeide heuvel. Daarnaast staan grote beuken aan beide kanten van de voorste tees, die afzwaaiers vanaf de achterste tees afstraffen. Op honderd meter van de green ligt een bunker aan de rechterkant; voor de longhitters een extra uitdaging bij hun afslag. De helling achter de bunker loopt af naar links richting green; de linkerkant van de green wordt beschermd door een grote eikenboom. De green is lastig; de helling loopt van rechts naar links en van voor naar achter.

HOLE 2

De tweede hole is één van de moeilijkste holes van de baan. Vanaf de achterste tees hebben de spelers een blind schot naar de fairway over een heuvel ter hoogte van de voorste tees. Links voor de green ligt een bunker; een helling vlak voor de green geeft de bal extra rol richting green. Bij het aanspelen van de green is de rechterkant de ideale lijn. De green is groot en loopt op naar achter.

HOLE 3

Vanaf de backtees krijgt de speler een fantastisch beeld te zien van de hole. Hole 3 heeft een dogleg naar links met een blind schot naar de green. De green ligt op een plateau en wordt aan de linkerkant bewaakt door een bunker; golfballen die rechts van de green belanden worden afgestraft door een sterke helling die naar rechts afloopt en door een rij bomen.

HOLE 4

De eerste par 5 van de baan heeft een dogleg naar links. Spelers die de bal bij het afslaan teveel links houden om te proberen de dogleg af te snijden, krijgen een probleem met de tweede slag. Vanaf de bocht loopt de fairway omhoog; bij de tweede slag komt een fairway bunker aan de linkerzijde in het spel. De green wordt gekenmerkt door twee niveaus en heeft bunkers aan beide zijden.

HOLE 5

De vijfde hole is een par 4 met dogleg naar rechts. De moeilijkste hole van de baan; ook al lijkt hij eenvoudig. Om de fairway te bereiken moeten spelers de bal over een heideheuvel slaan. Het dennenbos rechts straft afzwaaiers af; de bocht afsnijden is voorbehouden aan de echte longhitters. De fairway loopt naar links af en zorgt ervoor dat spelers een betere lijn hebben naar de green. Een richel verdeelt de green in een linker- en rechtergedeelte. Rechts naast de green ligt een bunker.

HOLE 6

De zesde hole is een par 3 die in 2014 in gebruik is genomen. Het zicht op de green doet erger vermoeden door de hei en de bunkers die in zicht zijn, de voorgreen is zo’n 60 meter diep. De linker bunker beschermt de grote, enigszins diepe green. Achter de green is een diepe runoff waarin te lange afslagen onverbiddelijk helemaal naar de bodem verdwijnen.

HOLE 7

Hole 7, een par 4, is de tweede nieuwe hole die in 2014 in gebruik is genomen. Het is een lichte dogleg naar links. Aan de rechterzijde is het hek de grens van het terrein. Longhitters zullen rekening moeten houden met de twee fairway bunkers. De green is ruim bemeten en heeft de gebruikelijke “Rosendaelsche” ondulaties. Aan de linkerzijde ervan bevindt zich van linksvoor tot rechtsachter een verraderlijke runoff: teveel links en/of te lang worden afgestraft.

HOLE 8

Hole 8 heeft een lichte dogleg naar rechts en is de langste hole van de baan. Vanaf de tee tot het begin van de fairway ligt een grote heide vlakte. De sterk geonduleerde fairway loopt op richting green die door twee bunkers wordt bewaakt. De eerste bunker ligt rechts op 60 meter afstand van de green, de tweede (diepe) bunker ligt rechts voor de green. Bij het aanspelen van de green kunnen spelers gebruik maken van de heuvel aan de linkerkant voor de green. De vernieuwde green, in 2000 in gebruik genomen, is de grootste green van de baan en is opgebouwd uit diverse niveaus .

HOLE 9

De negende hole is een korte par 3. De green ligt op een plateau. Daarvoor staat een grote den, die het aanspelen belemmert. Links en rechts liggen bunkers; te lange afslagen verdwijnen aan de achterzijde in een grasbunker. De green lijkt vlak, maar is dat niet. Door de architect omschreven als een “optical illusion”; wees niet verbaasd als uw mooie putt vlak voor de cup er toch nog langs gaat.

HOLE 10

Hole 10 heeft een lichte dogleg naar rechts. In de bocht bij het 150 meter paaltje hangen takken deels over de rand van de fairway. Op 120 meter van de green bevindt zich in het midden van de fairway een kleine heuvel begroeid met bomen. Spelers die hun afslag links óf te lang hebben geplaatst zullen daardoor gedeeltelijk belemmerd worden bij het benaderen van de green. Voor de green ligt links een bunker met daarachter een heide heuvel. Aan de rechterzijde is een ondiepe runoff. De green is lang en erg vlak.

HOLE 11

Op de afslag van de achterste tees kunnen spelers de green niet zien door een grote heuvel op 150 meter van de green. Rechts van de heuvel is een smalle doorgang naar de brede fairway. Vanaf hier is de vlag te zien. De fairway loopt lichtelijk af richting green. In plaats van bunkers lopen de zijkanten van de green sterk af naar links en rechts. Links achter de green is de helling het steilst en komt een doorgerolde bal pas diep tot stilstand.

HOLE 12

Deze par 3 loopt omhoog naar een hoog gelegen green; hij speelt daardoor langer dan hij lijkt. De doorgang wordt smal gemaakt door dennenbomen aan beide zijden van de fairway; rondom de green is meer ruimte maar met een verraderlijke rough aan de linkerzijde. De geonduleerde green van hole 12 is aangelegd in 1998 en loopt sterk op naar achter; te lange afslagen hebben een lastige downhill putt tot gevolg.

HOLE 13

Hole 13, een korte par 4, is volgens onze leden de mooiste hole van de baan. Vanaf een hoog gelegen afslagplaats slaan de spelers de bal naar een lager gelegen geonduleerde fairway met een lichte dogleg naar links. De green, op een hoog gelegen plateau, is smal van opzet en dient nauwkeurig benaderd te worden. Spelers die de green te fanatiek benaderen worden afgestraft door het lange gras aan de achterkant van de green of door de linker bunker. De lange voorgreen is een “veilige” plek voor de tweede slag.

HOLE 14

Hole 14 is voor alle spelers een uitdaging. De lengte vanaf de achterste tee naar de green meet maar liefst 432 meter! Naast de lengte testen de talrijke bomen aan beide kanten van de fairway de vaardigheid van de speler; voor de longhitters maken ze de baan extra smal. Zowel de tee als de green liggen iets hoger dan de fairway. De green is opgebouwd uit drie niveaus, naar achter oplopend. Een te korte approach maakt het putten extra uitdagend.

HOLE 15

De 15e hole is een par 5 met een dogleg naar rechts. De fairway is breed, links staan veel bomen en struiken, rechts bomen afgewisseld met hei en een fairwaybunker die bij lange afslagen in het spel komt. Op 150m van de green buigt de hole naar rechts en zie je de green liggen op een hoog plateau. Slimme spelers houden de linkerkant van de baan aan, zodat ze geen hinder ondervinden van de dennenbomen rechts. Een iets te lange slag naar de green wordt gestopt door de heuvel erachter; een te korte approach rolt onverbiddelijk het hele stuk terug. De green loopt op naar achter met een schuine richel in het midden, die de green in twee niveaus verdeelt. Kijk na het uitholen even achterom voor het prachtige uitzicht!

HOLE 16

Hole 16 is de eenvoudigste hole van de baan volgens de rating. Van een hoog gelegen tee hebben spelers een fantastisch uitzicht over deze karakteristieke hole; door veel golfexperts geroemd als één van de mooiste par 3’s van Nederland, zo niet de mooiste!

De smalle green wordt voor een groot gedeelte omringd door heide heuvels, terwijl twee bunkers het aanspelen bemoeilijken. Clubkeuze is derhalve belangrijk.

HOLE 17

De laatste par 5 van de baan wordt gekenmerkt door een sterk glooiende fairway tot aan het zadel. Vanaf het zadel loopt de fairway af in verschillende plateaus. Spelers die de linkerzijde kiezen hebben geen last van de grote eik aan de rechterzijde bij hun approach naar de goed bewaakte green met bunkers aan beide kanten.

HOLE 18

De laatste hole heeft een scherpe dogleg naar links. Door een smalle doorgang slaan de spelers naar een brede fairway die naar rechts afloopt. Achter het heuveltje aan de linkerkant loopt de rough nog een behoorlijk stuk door; spelers die de bocht proberen af te snijden worden vaak geconfronteerd met een tweede slag uit een lastige positie. In de bocht kunnen de spelers de green zien liggen. Aan de rechterkant van de grote green liggen twee bunkers, de linkerkant naast de green is out of bounds. De berk rechts en de de dennen links vragen om extra precisie bij het aanspelen ervan.

BAANSTYLING

Met haar nieuwe, minimalistische baanstyling zet de Rosendaelsche Golfclub weer een stap naar het golfen van morgen. Geen dames- of herentees meer, en zo weinig mogelijk kunstmatige attributen. Golfen op z’n puurst!

OEFENGEBIED

Oefenen op de Rosendaelsche Golfclub is een belevenis op zich. In een zeer ruim opgezet oefengebied kunnen álle onderdelen van het golfspel getraind worden. Dat past bij de historie en ook bij de ambitie van onze vereniging: de Rosendaelsche Golfclub is een club waar je beter kunt leren golfen. Onze pro’s van de Golf Academy maken gebruik van het oefengebied, maar elke golfer op de Rosendaelsche Golfclub kan altijd alle spelonderdelen ook zelf trainen. Balletjes om te oefenen zijn gratis.

BAAN HISTORIE

In 1895 wordt extra grond gepacht naast het terrein van Kasteel Rosendael om in totaal 9 holes aan te kunnen leggen en wordt de Rosendaelsche Golfclub opgericht. In 1908 verhuist de golfclub naar de huidige locatie op landgoed Delhuijzen, toen in eigendom van Mr. Aalbrecht del Court van Krimpen. De uitbreiding naar 18 holes volgde in 1977, naar ontwerp van de Britse architect Frank Pennink. In 2014 kreeg de baan, met 2 nieuwe holes en diverse aanpassingen door baanarchitect Christoph Staedler, zijn huidige vorm.

GREENKEEPERS

De Rosendaelsche Golfclub heeft een eigen gespecialiseerd team van greenkeepers. Zij zorgen ervoor dat de baan in alle seizoenen én onder (bijna) alle omstandigheden zo goed mogelijk bespeelbaar is. Dat gebeurt naar de laatste inzichten en met moderne middelen. Er zijn een bosbeheerplan en een baanbeheerplan die beide worden uitgevoerd én die actueel worden gehouden.

FLORA EN FAUNA

De Rosendaelsche Golfclub ligt in een Natura 2000 gebied. Door enthousiaste clubleden en het inschakelen van hogeschool Larenstein werd een uitgebreide inventarisatie van flora en fauna gemaakt als basis voor een uitgebreid GEO-rapport; nodig voor het verkrijgen van het GEO-certificaat; een internationaal keurmerk voor verantwoord en milieuvriendelijk beheer. De Rosendaelsche Golfclub bezit het GEO-certificaat sinds 2012.

VOORPROEFJES

Een aantal video’s om alvast in de stemming te komen. Frank Versteegh maakte fraaie droneopnames van de baan.

Van GOLF.NL bezochten Niels en Sietse onze baan in 2021.